episode 64 | SHRTCT - Levenslessen van een coach

Dirty Kanzelled nadert met rasse schreden. En of je nu tot de groep behoort die kortgeleden nog een prof-status had, of toe bent aan een echte uitdaging als amateur: 200 mijl is geen kattenpis. Trainen zul je (moeten). De Elfstedentocht onder de gravelkoersen is bepaald geen walk in the park. Maar na al die virtuele Corona challenges waarbij je op één been een buis Pringles moest adten, zijn we wel weer eens toe aan het echte werk. Lekker buiten een volle dag rammen op je fiets en nadien een fijne (solo) afterparty om jezelf te belonen. Doe waar jij blij van wordt. Bier, bbq, pasta, een diagonaaltje trekken bij de FEBO; het is jouw feestje.

Onze grote held Barney houdt ook van een #diagonaaltje op zijn tijd.

Onze grote held Barney houdt ook van een #diagonaaltje op zijn tijd.

Maar Stefan zou niet Mr. Shortcut heten, als hij niet zou hopen op een paar tips & tricks om sneller beter te worden. Het credo van Laurens, dat alleen pas als je eerst 95 % van de basis goed hebt, de kleine dingen gaan tellen, blijft maar aan hem voorbijgaan. Tijd voor een echte kenner dus. Te gast is Hendrik Werner, oud-coach bij Sunweb van mannen als Sam Oomen en Tom Dumoulin. Dit jaar is hij overgestapt naar BORA-Hansgrohe, waar hij Sagan & co mag gaan bijstaan. De uit Duitsland afkomstige Werner spreekt vloeiend Nederlands en is een genot om naar te luisteren. Niks geen droge getallen, geen ctrl-c/ ctrl-v trainingsschema’s voor de hele ploeg…nee, voor Hendrik is de wielrenner op reis en mag hij als compagnon mee om zijn gedrag te spiegelen. Om uiteindelijk het bewustzijn te laten ontwikkelen, waardoor de renner zelf achter zijn beslissingen gaat staan, en niet omdat de trainer het zegt.

‘‘Je eet niet gezond om een champion te zijn. Je bent een champion, dus eet je gezond.’’

Laurens en Hendrik go way back. Eerst waren er al de enkele ontmoetingen in het anti-kraakpand in Cadier en Keer, waar Hendrik soms logeerde (leuk weetje: ook de nieuwe trainer bij Team Sunweb Camiel Dénis, heeft hier een tijd gewoond. Er zat daar blijkbaar iets in het water). Later als collegae in hetzelfde team. Hendrik vertelt over die ene Ronde van het Baskenland, waar hij voor het eerst van zijn leven de rol als ploegleider op zich moest nemen en hoe de kritische Laurens hem het vuur aan de schenen legde. Hij werd die week voor de leeuwen gegooid in, zeg maar, de Champions League finale, in plaats van het vak eerst te mogen leren in de Ronde van Ruttekutteveen. Een indrukwekkende ervaring voor Hendrik, die, voorzover wij kunnen inschatten, de relatie tussen de beide mannen alleen maar heeft verdiept.

Stefan vind het prachtig, al die verhalen uit den ouden doosch, maar kan ondertussen niet wachten om zijn lijst van concrete vragen af te vuren op deze specialist. Over het verschil tussen fietsen en trainen, het belang van het creëren van een structuur en bewustzijn, de typen inspanningen die jou de nek kunnen omdraaien en de vuistregels voor trainen met beperkte tijd. We leren over grijze en rode zones, 80/20, sweet spot trainingen en het stimuleren van je VO2Max. Maar ook over torques, cadans, trapfrequentie en misschien nog wel de meest inzichtelijke: het energie - ABCDE. Want als het vaatje leeg is, kun je er niet meer uit tappen. En dat merk je als man ‘s ochtends bij het wakker worden…


Tot slot wordt uiteraard ook het mentale aspect uitgebreid besproken. Immers, and this may come to you as a surprise, iedereen kan in principe wielrenner worden (sprinters daarbuiten gelaten, dat is een genetisch dingetje). Continuïteit is key. Een ijzeren discipline de basis. Het Marhsmallow experiment laat deze eigenschap al vroeg zien bij kinderen.

Voor wie nog meer van dit soort voorspellende gedragsonderzoeken houdt, hebben we hier ook nog een mooie video over wilskracht. Niet geheel onbelangrijk bij je voorbereiding op #dirtykanzelled. De mannen eindigen, na een holistische reis van meer dan twee uur, met een paar laatste concrete tips voor iedereen die al wel heel goed bezig was, maar toch nog een klein beetje beter wil worden de komende drie weken.